Når man skylder rigtigt mange penge væk, og ikke kan se nogen klar vej ud af den store gæld, så kan man let komme til at føle sig fortabt. Der er ikke nogen der kan lide, at have indgået aftaler, som man ikke kan overholde. Mange tror også, at de er alene i verden: at alle andre har styr på deres økonomi, og det bare er dem, der er håbløse til det. Det er dog langt fra tilfældet: der er rigtigt mange danskere der har problemer med gæld. Det er tydeligt at se, hvis man kigger på statistikkerne. Men hvis der er så mange, der har problemer med gæld, hvorfor ser man det så ikke? Svaret er simpelt: folk skammer sig.

Det er meget muligt, at din nabo har en stor gæld, som bare vokser og vokser. Selv hvis du snakker med dem på daglig basis, så er det usandsynligt, at de nogensinde vil nævne denne gæld. For det første er det typisk ikke særligt høfligt at snakke om penge med sine venner. Selv hvis emnet kommer op, så vil mange føle skam over, at de ikke har deres gæld under kontrol. De føler at de har fejlet, og at andre vil dømme dem for det. Derfor holder folk deres gæld, og problemerne med at kontrollere den, hemmeligt. De har allerede problemer med økonomien: hvorfor risikere ens sociale status samtidig?

Det er altså forståeligt nok, at folk ikke taler om deres gæld. Det er menneskelig natur at skjule den slags svagheder. Problemet er imidlertid, at det kun gør problemet værre. Hvis du ikke taler med andre om din gæld, så kan du ikke få deres hjælp eller rådgivning. Skammen vil desuden kun vokse sig større og større: der er en stor og vigtig del af dit liv, som du holder hemmelig fra de mennesker, der holder mest af dig. Det er ikke sundt, og det kan ofte føre til, at gælden bliver endnu sværere at håndtere.

Der er som sagt rigtigt mange mennesker, der ikke kan overskue deres gæld, og derfor ikke har succes med at bringe den under kontrol. Vejen frem, når man er i den situation, er at søge hjælp fra andre. Det er helt og aldeles okay at spørge om hjælp: alle har brug for at gøre det engang imellem. Det føles også godt at hjælpe andre mennesker, så du behøver ikke at se det som at du bebyrder andre: du giver dem i stedet en mulighed for at hjælpe dig.

Gæld kan dog godt være så kompliceret og uoverskueligt, at det ikke kan løses med venner og families hjælp. De er trods alt ikke eksperter i gæld, og måske har de selv problemer, de bare ikke har fortalt dig om. Den mest effektive form for hjælp man kan søge, er altså professionel gældsrådgivning. Ved at få rådgivning om gæld fra en professionel kan man være sikker på, at man får den bedst mulige hjælp, til den situation man står i.