Har du nogensinde undret dig over, hvorfor sommeren er så fantastisk som den er? Det er nok de færreste af jer læsere, der svarer ?ja? til det spørgsmål: vi stiller typisk ikke spørgsmål ved gode ting. Det ville trods alt være forfærdeligt, hvis vi dykkede ned i spørgsmålet, og fandt ud af at vi hele tiden havde taget fejl: at sommeren reelt ikke er fantastisk, og vi bare har levet i en løgn hidtil. Det ville være utroligt trist at finde ud af, og ville gøre alle fremtidige somre grå og kedelige. Så vi undlader at undre os for meget, og nyder bare sommeren for det, vi oplever den som.

Jeg forstår udmærket forsigtigheden. Jeg kunne dog alligevel ikke helt styre min nysgerrighed: spørgsmålet blev ved med at trække i mig. Hvad er det mon ved den danske sommer, der gør, at alting bliver bedre? Jeg følte mig så overbevist om, at sommeren er fantastisk, at jeg ikke var bange for at dykke ned i hvorfor. Så jeg kastede mig ud i det. Mange dages tanker, skriverier og meditationer har ført til den konklusion, jeg her vil dele med dig. Konklusionen er, at det er kontrasterne, der gør sommeren til noget helt særligt.

Sommeren er nemlig fyldt med kontraster. Det er der selvfølgeligt også andre årstider der er. Vinteren har kontrasten imellem kulden udenfor, og varmen indenfor. Efteråret har kontrasten imellem de forskellige farver blade, og det levende kontra det døde. Men læg mærke til, at disse kontraster er med til at gøre hver sæson til noget særligt. Det er i høj graden eksistensen af disse kontraster vi sætter pris på i de enkelte årstider.

Sommeren er dog der, hvor vi oplever flest kontraster, og jeg tror det er kernen til at vi nyder sommeren så meget. Jeg føler mig ganske sikker på det, fordi vi alle sammen mere eller mindre ubevidst introducerer flere kontraster til sommeren, og hver gang vi gør det, bliver sommeren en smule bedre.

Når vi sætter en parasol op i haven, så skaber vi eksempelvis en kontrast imellem sommerens skarpe sollys, og den skygge der kastes af parasollen. Vi kan nyde sommeren mere, fordi vi har introduceret skyggen som kontrast. De blomster vi planter i haven er typisk også til for, at skabe en større kontrast. En helt grøn have er selvfølgeligt okay: men når der introduceres kontraster, i form af blomster i alverdens farver, så bliver det endnu bedre. På det store plan, så tror jeg også at vinteren hjælper os med at nyde sommeren. Hvis det altid var sommer, så ville vi ikke have denne kontrast til vinterens mørke og kulde: og det ville tage noget af den nydelse, som vi får ud af, at det er sommer.