Alkohol er på godt og ondt en del af den danske kultur. Det er ikke alle, der bryder sig om den tanke, fordi vi jo er ganske bekendte med de negative effekter, som et overforbrug af alkohol kan have. Det gør det dog ikke mindre sandt: og man skal jo også huske, at alkohol også har sine gode sider. Langt de fleste danskere har et sundt forhold til alkohol, og den glæde og de positiver effekter de får ud af, at drikke med måde, er også værd at regne med. Alkohol er altså ikke et problem i sig selv: det er blot noget, der kan bruges, på en problematisk måde. Vi kan altså godt acceptere den plads, alkohol har i vores kultur, fordi de positive sider på sin vis opvejer de negative.

De fleste af os har let ved at få øje på de positive effekter. Alkohol gør det betydeligt lettere at åbne op, slappe af og have det sjovt, når man mødes til sociale sammenhænge. Vi moderne mennesker har rigeligt med stress i hverdagen, og det kan godt være svært, at lægge det fra sig en gang imellem. Det gør det svært virkeligt at komme hinanden ved,  og nyde tiden sammen. Alkohol hjælper processen på vej: det hjælper os fysisk med at slappe af, og gør det lettere for os, at fokusere på nuet. Fortid og fremtid bliver gemt væk for et øjeblik, og det giver os mulighed for virkeligt at være tilstede, og have en sjov tid med hinanden. Det er selvfølgeligt noget der godt kan lade sig gøre uden alkohol: men alle må erkende, at det er et værktøj, der kan hjælpe processen rigtigt godt på vej.

Alkohol er dog meget mere, end bare et værktøj til at slappe af og være mere sociale. Det er en helt videnskab og kunstform: man kan let bruge flere måneder på at studere de forskellige typer alkohol. Med bare en smule forståelse for de forskellige slags alkohol kan man faktisk nyde dem endnu bedre.

De fleste mennesker har nok smagt gin op til flere gange: men ved du egentligt, hvordan det bliver lavet? Gin er faktisk fermenteret korn, i et helt særligt blandingsforhold, der så kombineres med en lang række botaniske stoffer. En god gin modnes så i fade af egetræ i omkring 3 år. Det er alt sammen noget der har en enorm effekt på smagen.

Rom er en anden form for alkohol, der typisk også modnes på egetræsfade. I stedet for korn er den dog produceret af fermenterede molmasser og pressede sukkerrør. Mørk rom tilsættes så ganske enkelt noget mørk karamel.

Til sidst vil vi lige nævne Vodka, der er et produkt af fermenterede kartofler og søde kartofler. Modsat de andre alkoholler, så filtreres vodka meget fint, hvilket gør at den er fri for farve, smag og duft.